Als regressietherapeut kom ik vaak in aanraking met cliënten die worstelen met terugkerende patronen in hun leven. Deze patronen lijken onbewust hun keuzes te beïnvloeden en maken dat ze vaak in dezelfde (voor hen problematische) situaties terechtkomen. Ik wil daar graag nog wat meer uitleg aan geven aan de hand van Sigmund Freud's theorie van ‘herhalingsdwang’.
Herhalingsdwang
Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, introduceerde het concept van herhalingsdwang in zijn werk. Herhalingsdwang is het fenomeen waarbij een persoon onbewust situaties, ervaringen of relaties blijft herhalen die in het verleden pijnlijk of traumatisch waren. Volgens Freud is dit een manier voor het onbewuste om te proberen een onopgelost conflict of trauma te verwerken.
De rol van het onbewuste
Freud stelde dat veel van ons gedrag wordt gedreven door onbewuste verlangens en herinneringen. Wanneer we te maken hebben met onopgeloste conflicten of trauma's, kunnen deze diep in ons onbewuste worden weggestopt. En al lijkt het dan alsof hiermee de kous af is verdwijnen deze ervaringen hiermee niet, maar blijven ze ons beïnvloeden. Herhalingsdwang kan worden gezien als een poging van de geest om deze onopgeloste kwesties naar het bewuste te brengen, in de hoop ze uiteindelijk te kunnen verwerken en loslaten.
Herhalingsdwang in de praktijk
In mijn praktijk als regressietherapeut zie ik vaak hoe herhalingsdwang zich manifesteert. Een cliënt kan bijvoorbeeld steeds weer in relaties belanden met partners die emotioneel onbereikbaar zijn, wat hen herinnert aan een ouder die afwezig of emotioneel afstandelijk was. Of iemand kan zichzelf steeds opnieuw in situaties plaatsen waarin ze worden afgewezen of bekritiseerd, als een herhaling van een jeugdtrauma waarin ze voortdurend werden veroordeeld door een ouderfiguur.
Hoe regressietherapie kan helpen
Regressietherapie richt zich op het herbeleven en verwerken van deze onbewuste herinneringen. Door terug te gaan naar de oorsprong van het trauma of conflict, helpen we cliënten de onderliggende emotionele lading los te laten. Dit proces kan hen bevrijden van de herhalingsdwang en hen in staat stellen gezondere keuzes te maken in hun leven.
Voorbeeld uit mijn praktijk
Een van mijn cliënten, laten we haar Lisa noemen, kwam naar me toe omdat ze merkte dat ze telkens weer in destructieve relaties belandde. Door regressietherapie ontdekten we dat haar patroon terug te voeren was naar haar jeugd, waar ze zich constant moest bewijzen om de aandacht en liefde van haar kritische vader te krijgen. Door deze oude emoties te herbeleven en te verwerken, kon Lisa begrijpen waarom ze zich aangetrokken voelde tot partners die haar slecht behandelden. Dit inzicht gaf haar de kracht om bewuster te kiezen voor gezondere relaties.
Conclusie
Als regressietherapeut zie ik de waarde van Freud's theorie elke dag opnieuw bevestigd. Het biedt een raamwerk om te begrijpen waarom we doen wat we doen, en geeft ons de middelen om blijvende verandering te creëren. Door diepgewortelde trauma's en conflicten aan te pakken bevrijd je jezelf van hun herhalingsdwang en zet je een grote stap naar een lichter leven. Een leven waarin je zélf de keuzes maakt, zonder de noodzaak om steeds herinnerd te worden aan de pijn uit het verleden.
Wil jij ook ontdekken hoe je los kunt komen van zich steeds herhalende patronen? Neem contact op voor een afspraak of plan een vrijblijvende kennismaking in. Ik ontmoet je graag.
Regressietherapie en transformatiecoaching
Houten, Utrecht
Praktijkadres (op afspraak):
Beusichemseweg 51
3997 MH ’t Goy (Houten)
Tel: 06 524 35 947
KvK-nummer: 84719591
Algemene Voorwaarden